27 Aralık 2007 Perşembe

ÖZEL - Tartışmaların odağındaki teknoloji

Geçtiğimiz sezon McLaren ile Ferrari arasında yaşanan casusluk skandalı, Formula 1 taraftarlarının F1'in mühendislik sürecini çok daha yakından görmelerine imkan sağladı. Bu yazı dizisinde tartışmalara neden olan teknolojilere kısa bir göz atacağız.

Bilgi toplama

Formula 1 takımları, rakiplerinin sahip olduğu bilgiye ulaşma konusunda birçok kişinin tahmin ettiğinden daha büyük bir çaba sarfediyor.

Takımların, rakiplerin araçlarının detaylı fotoğraflarını çektiğini, lastik kullanımını ve yakıt yüklerini yakından izlediklerini ve mümkün olduğunca da görünen aksam üzerinde inceleme yaptıklarını biliyoruz.

Dünya Motor Sporları Knoseyi'nde ifade veren görgü şahitlerinin ifadelerine göre, takımlar sürücülerin kokpit içindeki hareketlerini ve kontrolü nasıl sağladıklarını görmek, ayrıca direksiyonun açısı gibi geometrik detayları inceleyebilmek için on-board kameralardan gelen görüntüleri ayrıntılı olarak analiz ediyor.

Bu tip analizler takımların, rakiplerinin çalışma felsefesini ve problemler karşısısında nasıl bir yaklaşım sergilediklerini anlamasına yardımcı oluyor.

Bu tip bilgilerin incelenmesinde takımlar rakipleri hakkında mümkün olduğunca istatiki bilgiler çıkarmaya çalışıyor. Tüm takımların kurallarda belirtilen belli ebatlara uymak zorunda olmaları, takımların bu analizleri ve hesaplamaları yapmasını kolaylaştırıyor.

Örnek vermek gerekirse, tekerlerin çapı tüm takımlarda aynı, dolayısıyla bununla ilgili olarak takımların elde ettiği geniş açılı bir fotoğraf, dingil mesafesi veya tasarımın boyutunun belli bir doğruluk derecesinde değerlendirilmesini mümkün kılıyor.

Aracın tasarımı nedeniyle teknolojinin gizlendiği yerlerde veya aracın elektronikleri yahut iç aksamla ilgili yerlerde ise gözlem yapmak imkansız.

Ancak takımllar burada da personel transferleri sayesinde bilgi toplama imkanına sahip oluyor. Başka bir takıma geçen mühendis, kendi sahasında sahip olduğu bilgiyle birlikte transfer oluyor. Böylece bazı bilgiler ve konseptler takımlar arasında gidip gelmiş oluyor.

0 yorum:

page counter